Spirulina Chlorella PLUS to preparat, który całkowicie używa bogactwo natury. Zestaw dwóch różnych, wzajemnie uzupełniających się gatunków alg – spiruliny i chlorelli – wzbogacono dodatkiem trawy pszenicznej i lucerny siewnej (alfalfa) – znanych z korzystnych właściwości alkalizujących, jak i opatentowanej mieszaniny użytecznych ,zielonych składników” oraz antyoksydantów: estry luteiny, likopen.
W kilku państwach azjatyckich i afrykańskich, jak i w Stanach Zjednoczonych Środkowej i Południowej, niektóre gatunki alg już od kilku lat są serwowane jako cenny składnik pokarmowy i cieszą się niezwykła popularnością wśród smakoszy. Zachodni świat zaczął je odkrywać stosunkowo ostatnio, gdy do centrum zainteresowania ponownie powróciły zdrowe metody wspomagania organizmu. Wodorosty, ciągle poddawane badaniom laboratoryjnym, cały czas ujawniają nowe tajemnice. Spirulina i chlorella to super źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Ogromna zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich pomocne uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają również zestaw fajnie przyswajalnych witamin , a oprócz tego składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Algi zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią priorytetową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy postęp , a ponadto funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego (w Europie ok. 435 mln. osób ma niewystarczające spożycie jodu).
Suplementy z algami morskimi – Spirulina Chlorella Plus
Dalszym wyróżnikiem alg jest wymagany błonnik , a dodatkowo chlorofil, dzięki którym zarówno spirulina, jak również chlorella stanowią doskonały dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. W ten sposób organizm ma możliwość pozbyć się substancji, które zaburzają zmianę materii oraz dodatkowo prawidłową czynność systemu immunologicznego. Chlorofil, nazywany przeważnie ,skoncentrowaną siłą słońca”, wspomaga pracę jelit , a ponadto niweluje nieprzyjemne zapachy ciała. Przy wsparcia diety bogatej w algi podejmowane są także próby wspomagania odchudzania. Stwierdzono bowiem, że niebieskozielona spirulina zawiera substancje chemiczne, które hamują apetyt, a u niektórych osób mogą korzystnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Skład produktu został także wzbogacony o ,zieloną żywność” w tym kapustę, szpinak, natkę pietruszki, brukselkę, liście aloesu, brokuły, trawę pszeniczną, liście lucerny siewnej, które zgodnie ze światowym trendem ,green foods”, oznaczają bez chemii suplementy spożywcze (niektóre rodzaje alg i warzyw), wykazujące działanie odżywcze, oczyszczające, wzmacniające układ odpornościowy , a dodatkowo warunkujące utrzymanie właściwej harmonii kwasowo-zasadowej.